Što je uzgoj prinosa (Yield Farming) u decentraliziranim financijama (DeFi)?

Uncategorized
Uzgoj prinosa način je da svojom kripto imovinom učinite više kripto. Uključuje posuđivanje sredstava drugima kroz čaroliju računarskih programa koji se nazivaju pametni ugovori. Zauzvrat za svoju uslugu zarađujete naknade u obliku kripto imovine.

Prinosnici će koristiti vrlo složene strategije. Oni kripto kreću cijelo vrijeme između različitih tržišta pozajmljivanja kako bi maksimizirali svoj povrat. Također će biti vrlo tajni oko najboljih strategija uzgoja prinosa. Zašto? Što više ljudi zna o strategiji, ona može postati manje učinkovita. Uzgoj prinosa divlji je zapad decentraliziranih financija (DeFi), gdje se poljoprivrednici natječu u dobivanju šanse za uzgoj najboljih usjeva.

Što je uzgoj prinosa?

Uzgoj prinosa, koji se naziva i rudarstvom likvidnosti , način je za ostvarivanje nagrada s imanjima u kriptovalutama. Jednostavno rečeno, to znači zaključavanje kriptovaluta i dobivanje nagrada.
U određenom smislu uzgoj prinosa može biti paralelan s ulaganjem . Međutim, u pozadini se događa puno složenih procesa. U mnogim slučajevima radi s korisnicima koji se nazivaju pružatelji likvidnosti (LP) i koji dodaju sredstva u bazene likvidnosti.
Što je bazen likvidnosti? U osnovi se radi o pametnom ugovoru koji sadrži sredstva. U zamjenu za osiguravanje likvidnosti bazenu, LP-ovi dobivaju nagradu. Ta nagrada može doći iz naknada koje generira osnovna platforma DeFi ili neki drugi izvor.
Neki skupovi likvidnosti svoje nagrade isplaćuju u više tokena . Te nagradne žetone tada se mogu deponirati u druge fondove likvidnosti da bi se tamo zaradio nagradni fond itd. Već vidite kako se nevjerojatno složene strategije mogu pojaviti prilično brzo. Ali osnovna ideja je da davatelj likvidnosti deponira sredstva u fond likvidnosti i zauzvrat zarađuje nagrade.
Uzgoj prinosa obično se vrši pomoću ERC-20 tokena na Ethereumu, a nagrade su obično i vrsta ERC-20 tokena. To se, međutim, može promijeniti u budućnosti. Zašto? Za sada se velik dio ove aktivnosti događa u ekosustavu Ethereum. 
Međutim, mostovi s više lanaca i drugi slični pomaci mogu u budućnosti omogućiti aplikacijama DeFi da postanu blockchain-agnostični. To znači da bi mogli raditi na drugim blockchainima koji također podržavaju mogućnosti pametnih ugovora.
Poljoprivrednici koji proizvode prinose obično će premještati svoja sredstva između različitih protokola u potrazi za visokim prinosima. Kao rezultat toga, platforme DeFi mogu pružiti i druge ekonomske poticaje za privlačenje više kapitala na svoju platformu. Baš kao i na centraliziranim burzama, likvidnost teži privlačenju više likvidnosti.
Detaljno upoznavanje sa temom na ovom linku: