Tokeni

Uvod u tokenomiju 📖

Tokenomija je novo područje koje se bavi distribucijom digitalnih valuta.

Metrika tokena ključni je dio tokenomije, djelujući kao pokazatelji zdravlja za token projekte. Ako se pravilno razumiju, mogu se koristiti za procjenu šansi za uspjeh projekta i procjenu budućih razmjera. U ovom ćemo dijelu pogledati što je tokenomija i zašto je to važno.

📂 Što je tokenomija?
Tokenomija je znanost koja stoji iza dodjeljivanja tokena radi poticanja korisnika na upotrebu tog tokena – ključnog za izgradnju aktivne zajednice.

Tokenomija gleda na

▪️Svrha: što token postiže?
▪️Funkcionalnost: kako to postići?
▪️Korištenje: koristi li se aktivno?
▪️Distribucija: kako se distribuira token?

Razumijevanje tokenomije može vam uvelike pomoći u procjeni projekta. Ako kripto projekti mogu uspješno iskoristiti principe tokenomije za rast zajednice, tokeni će imati dobre šanse za uspjeh. Na osnovnoj razini tokenomija pokriva metrike tokena kriptovalute, poput ukupne ponude i načina na koji se tokeni distribuiraju. Za token projekte postoji niz različitih mjernih podataka koji utječu na vrijednost kripto imovine. Svi oni spadaju pod djelo tokenomije. Čvrsto razumijevanje metričkih znakova presudno je za dugoročni uspjeh projekta. Ali tokenomija nije primjenjiva samo na izdavače tokena – ona je također vrlo bitna za kripto trgovce. Metrika tokenomije pruža ključne pokazatelje uspjeha za dati projekt – ključne informacije za bilo kojeg trgovca.

🧐 Objašnjene metrike tokena

📌 Hard cap

– je količina tokena i dolara potrebnih za potpuno pokretanje token projekta. Za izdavače tokena važno je postavljanje pravog ograničenja jer šalje signal o nečijem povjerenju u određeni projekt. Pri postavljanju hard cap-a presudno je osigurati da broj bude potkrijepljen čvrstim poslovnim planom i podacima ili će ga potencijalni investitori progledati. Pritom je to maksimalno financiranje koje može doći od prodaje tokena.

📌 Soft cap

– dok hard cap predstavlja količinu tokena potrebnu za potpuno pokretanje projekta, soft cap koristi se za određivanje količine tokena ili dolara potrebnih za pokretanje s minimalno održivim proizvodom (MVP). Ako je soft cap previsok, neki ulagači moraju pričekati dok soft cap se ne ostvari prije nego što investiraju u prodaju tokena, ali ako je prenizak, dostizanje u toj metodi može se pokazati teškim. Zato je precizno postavljanje dog cap-a ključni izazov.

📌 Total token supply

– ova metrika predstavlja ukupan broj tokena koji se ikad mogu izdati pomoću projekta tokena. Iako nije najjači pokazatelj uspješnosti projekta, ukupna ponuda tokena može dati opću procjenu ukupnog povjerenja tima u njihov projekt, ali također je vrlo subjektivna i ovisna o poslovnom modelu. Neki projekti mogu imati visoku ukupan total market supply, dok opskrba tokenima drugih može biti više ograničena. Ovaj je mjerni podatak u velikoj mjeri ovisan o ostalim mjernim podacima tokenomike.

📌 Circulating supply

– iako total market cap ukazuje na ukupan broj tokena koji se mogu izdati, circulating supply pokazuje koliko je tokena izdano do danas i koliko ih je trenutno dostupno na tržištu. Iz perspektive ulaganja, općenito se preporučuje ulaganje u projekte s velikom cirkulacijskom opskrbom samo u ranim danima pokretanja projekta. To je zato što tokeni često počinju s cijenom od samo centa na dolar, što znači da povećanje vrijednosti na samo jedan dolar i dalje može biti nevjerojatno značajno. Međutim, investitori bi trebali paziti da ne donose samo takvu cirkulirajuću ponudu kako bi donijeli takvu odluku, već je umjesto toga indeksiraju zajedno s ostalim ključnim metrikama tokena.

📌 Cijena tokena

– je iznos u fiatu (ili BTC, ETH ili drugoj valuti) potreban za kupnju jednog tokena. Identificiranje cijene tokena koja projekt postavlja za uspjeh ključno je pitanje bilo kojeg kripto projekta, a pojednostavljeno rečeno, ova se metrika može odrediti uzimajući ukupnu alokaciju tokena za datu prodaju i podijelivši je sa hard cap projekta.

📌 Tržišna kapitalizacija

– kriptovalute je cijena po tokenu pomnožena s brojem tokena u opticaju (cirkulirajuća ponuda, a ne ukupna ponuda).

📌 Podržana kompatibilnosti

Kompatibilnost može biti pokazatelj vjerojatnosti uspjeha za neke token projekte, jer predstavlja stupanj kompatibilnosti određene platforme s industrijskim standardima.

📌 Dodjela sredstava

– odnosi se na iznos sredstava koji se distribuira široj javnosti kao dio prodaje tokena. Općenito, manje od 80% tokena dodijeljenih za javnu upotrebu zdrav je pokazatelj uspjeha. Ali budite oprezni sa ICO-ima koji imaju nenormalno mali broj tokena dostupnih javnosti, jer se prodaja tih tokena može pokazati ranjivom na manipulaciju cijenama.

📌 Usklađenost s KYC-om

Ovo nije numerička metrika sama po sebi, ali važno je uzeti u obzir prilikom donošenja odluke o ulaganju oko token projekta. Tokenizirani projekti koji od kupaca zahtijevaju detaljne KYC (poznajte svog kupca) podatke prije nego što prihvate njihovu registraciju za prodaju tokena gotovo su ujednačeno pouzdaniji od projekata koji ne rade istu dubinsku skrb.

📌 IEO popust

Ova metrika predstavlja postotni popust koji token projekt nudi ranim investitorima i obično se smatra ključnim pokazateljem povjerenja osnivača u određeni projekt. Tokenski projekti s nenormalno visokim popustom na početku prodaje tokena podložniji su manipulaciji cijenama, dok projekti s malim (ili nikakvim) popustom na početku njihove prodaje tokena općenito bolje prolaze u poticanju povjerenja investitora. Ipak, diskontnu stopu treba uzeti u obzir u kontekstu cjelokupne prodaje tokena, jer će neki projekti prodavati samo mali postotak dostupnih tokena s popustom.

📌 Inflacija tokena
To predstavlja količinu inflacije koju su vlasnici projekata ugradili u svoj projekt. Inflacija tokena bilo koje vrste općenito je negativna za svakog ulagača, jer dugoročno predstavlja veliki rizik od “ubijanja” vrijednosti tokena za male ulagače.

🔻 Zaključak 🔻

Tokenomija, iako još uvijek novo područje studija, pruža zanimljive mogućnosti kako analitičarima tako i investitorima da procijene potencijal svakog uspješnog projekta. Mjerne vrijednosti tokena, iako same po sebi nisu apsolutni pokazatelji uspjeha, mogu pružiti ključne naznake o potencijalu dugoročne održivosti projekta koje bi ulagači trebali ozbiljno shvatiti. Kad prekomjerna hajka oko određenog projekta preraste, ti bi mjerni podaci trebali djelovati kao “zvijezda sjevernjača” svakog investitora i informirati o njihovim budućim investicijskim odlukama. Ipak, osim samo metričkih tokena, investitori bi se također trebali pobrinuti za analizu kvalitativnih aspekata bilo kojeg token projekta prije donošenja odluke o ulaganju. Plan proizvoda, mogućnosti partnerstva i sveukupna kvaliteta tima ključni su atributi svakog projekta i ne bi ih trebalo prikriti u korist čistih brojeva prilikom izrade teze o ulaganju.

Hvala vam šta ste odvojili dio vašeg dana pročitati pročitati našu objavu, veoma to cijenimo. Ne zaboravite lajkati i podijeliti jer investiranje u znanje o kriptovalutama je od vremenske važnosti! 🕵️