Hoće li Apple biti sljedeća kompanija koja će usvojiti Bitcoin nakon Tesle?

Uncategorized

Ranije danas, Tesla Motors je objavio da je obavio veliku kupovinu Bitcoina i planira uvesti kripto plaćanje u budućnosti. Neki u industriji sada nagađaju da će Apple biti sljedeći institucionalni igrač koji će usvojiti kripto imovinu.

U tržišnom izvještaju analitičara Royal Bank of Canada Dominion Securities Paula Stevesa, uvođenje tehnološke kompanije u kripto moglo bi stvoriti više od 40 milijardi dolara godišnjeg prihoda i stvoriti talase u industriji.

Ovo je predviđanje temeljio na povijesti prihoda od Bitcoin-a (BTC) u kompaniji za plaćanja Square, koja je u trećem kvartalu 2020. prijavila više od 1,6 milijardi USD od BTC-a. Square ima oko 30 miliona aktivnih korisnika mjesečno, djelić Appleove baze instaliranja, izvještava Izvršni direktor Tim Cook od januara će biti 1,65 milijardi uređaja.

“Ako [Apple] odluči ući u posao kripto razmjene, mislimo da bi kompanija mogla odmah dobiti tržišni udio i poremetiti industriju”, rekao je Steves, dodajući da bi taj potez mogao pomoći da SAD postane kripto lider do 20 godina. “Firma bi mogla otvoriti priliku od nekoliko milijardi dolara s nekoliko klikova.”

Ranije danas, Tesla Motors je najavio da je dio svoje bilance dodijelio Bitcoin-u i da će naknadno uvesti kripto plaćanje za svoje automobile. Uvođenje igrača visokog profila u tehnološkoj industriji – i posljedični skok cijene BTC-a na novi vrhunac svih vremena – mnogi u kripto zajednici traže da Apple bude sljedeći.

U novembru je menadžer portfelja Toroso Investments-a Dan Weiskopf rekao da će Apple investirati između 10 i 20 milijardi dolara u Bitcoin biti dugoročno isplativije od tehnološke kompanije koja “agresivno otkupljuje dionice”. Dodao je da će kripto ulaganje također biti zaštita od inflacije.

Sa tržišnom kapitalizacijom većom od 2,2 bilijuna dolara, Apple je najvrjednija svjetska kompanija i na raspolaganju ima otprilike 200 milijardi dolara gotovine – što je dovoljno hipotetski da kupi 25% svih Bitcoina u opticaju.