Zabranjuju bitkoin – uvode svoju kriptovalutu

Nju Delhi — Indijska vlada predložila je zakon koji bi zabranio bitkoin, etereum, ripl i sve druge decentralizirane kriptovalute.

Ovaj zakon bi omogućio i uvođenje nacionalne kriptovalute koju bi izdavala nacionalna banka “Reserve Bank of India”.

I Kina, EU i SAD žele da uvedu svoje kriptovalute, ali zasad nisu uvele zabrane decentraliziranih valuta. Indija je, prema podacima Svjetske banke, peta najveća ekonomija na svetu. S BDP-om od 2.900 milijardi dolara, ona je ispred Velike Britanije, Francuske i Italije.

Prije je bila jedna od retkih država koje su zabilježile rast BDP-a, a direktna strana ulaganja u državu skočila su 13 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Međutim, prije dvije godine vladina komisija predložila je zabranu svih kriptovaluta i deset godina zatvora za prestupnike. “Rezerv bank of Indija” potom je zabranila kriptotransakcije, ali je Vrhovni sud ukinuo tu odluku u martu 2020.

Potez indijske vlade nije usamljen, ali je najekstremniji. U Rusiji je od prošle nedelje zabranjeno državnim zvaničnicima da posjeduju kriptovalute. Zabrana se odnosi i na članove uprava državnih preduzeća, kao i na njihove porodice, uključujući i djecu.